Luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpar ger en mycket hög besparing, särskilt i Skåne. Samtidigt är de förhållandevis billiga som investering.

Köpa luft-vattenvärmepump i Skåne

Vi föreslår att du köper din luft-vattenvärmepump i vår webbshop. I vår e-butik finner du ett stort sortiment av luft-vattenvärmepumpar av hög kvalitet. Vi har också förmånliga priser och kan hjälpa dig med både din luft-vattenvärmepump och installation. Du når oss också via telefon på 040-643 12 80.

>Till Polarpumpens e-butik

luft-vattenvärmepump från Mitsubishi

En luft-vattenvärmepump från Mitsubishi – utedel och innedel.

Från luft till vatten

Luft-vattenvärmepumpar hämtar energi från utomhusluften och sprider den sedan via ett vattenburet uppvärmningssystem och kan även ge varmt tappvatten. Många luft-vattenvärmepumpar använder sig av köldmedium mellan utedel och innedel för att transportera värme från utsidan till insidan av huset. Det finns också många som låter radiatorvattnet gå ut på utsidan, vilket ger en ökad risk för sönderfrusna rör vid strömavbrott.

Fördelar

Luft-vattenvärmepumpen har många fördelar.

 • stor möjlig besparing (uppåt 70 %)
 • kort återbetalningstid
 • vattenburen värme och tappvatten
 • lätt att sprida värmen
 • betydligt billigare installation än bergvärme
 • en billig värmepump till vattenburen värme
 • kan ofta sammankopplas med andra värmekällor
 • kan ge luftkonditionering med tillbehör

Nackdelar

 • sparar inte allra mest
 • riskerar att systemet fryser sönder om radiatorvattnet går ut
 • effektiviteten sjunker vid låga utomhustemperaturer

Ekonomiskt

En luft-vattenvärmepump brukar vara en god investering. Vanligen brukar investeringen ha återbetalt sig på runt 5 år, vilket är kort för att vara värmekälla till vattenburen värme.

Priserna varierar ganska mycket, vilket beror i huvudsak på varumärke, kapacitet och återförsäljare. Vanligen kostar en luft-vattenvärmepump 50 000 – 100 000 kronor inklusive installation. Installationspriset på ca 25 000 kronor kan du få ner med hjälp av rotavdraget.

Besparing

Man kan ofta spara mycket pengar med en luft-vattenvärmepump i och med att både uppvärmning och tappvatten. Besparingen brukar ligga på uppåt 70 % på dessa poster.
>Mer om besparing med luft-vatten i Skåne

Förutsättningar i Skåne

I Skåne är luft-vattenvärmepumpar mycket populära. Det mildare klimatet i Skåne gör att luftvärmepumpar är mer lönsamma. Dessutom är berggrunden i Skåne vanligen mindre lämpad för bergvärme. Tillsammans innebär detta att luft-vattenvärmepumpen brukar löna sig

Förutsättningarna för luft-luftvärmepumpar är goda i Skåne. Generellt kan man spara mer ju längre söderut man kommer med en luftvärmepump, eftersom den möjliga besparingen påverkas till stor del av utomhustemperaturen. Medeltemperaturen utomhus skiljer stort i vårt avlånga land och i Skåne ligger naturligtvis medeltemperaturen högre än längre norrut.