Frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump återvinner värmen i huset och använder samma värme om och om igen. Samtidigt blir huset ventilerat genom att värmepumpen använder sig av frånluften till att värma upp ditt boende. Nedan följer all information du behöver inför köpet av din frånluftsvärmepump om du bor i någon av Skånes alla städer som till exempel Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Landskrona och många fler.

Frånluftsvärmepump från BoschKöpa frånluftsvärmepump i Skåne

Vi säljer frånluftsvärmepumpar, som till exempel prisbelönad ComfortZone och även från Bosch i vår e-butik till förmånliga priser. Besök vår online-butik och se vad vi har att erbjuda!

Till Polarpumpens e-butik

Från frånluft till vatten

Frånluftsvärmepumpen hämtar energi från den luft som ventileras ut ur huset. Vi behöver ett luftombyte för att få frisk luft inne, men när luften ventileras går värme tyvärr ofta förlorad. Denna värme som du betalat för försvinner ofta ut genom ventilationen men detta utnyttjar frånluftsvärmepumpen och ser till att den stannar i huset. Värmen sprids i huset via vattenburen uppvärmning, och du kan även genom frånluftsvärmepumpen få tappvatten.

Fördelar

Det finns många fördelar med en frånluftsvärmepump

 • du sparar pengar och energi
 • värme förloras inte i onödan
 • kräver en förhållandevis enkel (och billig) installation
 • i kombination med ventilationen får du frisk luft inne
 • vattenburen värme ger effektiv spridning
 • ger varmt tappvatten

Nackdelar

 • värmekällan är begränsad till inomhusluften
 • el-tillskott krävs ganska ofta
 • lite värme går alltid förlorad i processen
 • du blir bunden till värmekällan i och med att den hänger ihop med ventilationen
 • kan bli problem med kallras
 • kall luft som dras in i huset kan ibland komma in för fort (särskilt vid blåst)

Ekonomiskt

Ekonomiskt brukar det vara lönsamt med en frånluftsvärmepump. Frånluftsvärmepumpar varierar mycket i pris. En riktigt avancerad frånluftsvärmepump inklusive installation kan kosta runt 90 000 kronor, men du kan också få en bra frånluftsvärmepump för under 50 000 kronor. Besparingen varierar vanligen mellan 25-50 %. Eftersom inköpspris och besparing varierar mycket, är det svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan investeringen har återbetalat sig, men räkna med ca 7 år.

Det innebär också en extra kostnad om huset inte redan är anpassat för frånluftsvärmepump, d.v.s. har mekanisk ventilation.

Glöm inte heller att utnyttja ROT-avdraget för installationen, så du får ner priset!

Besparing

Poängen med att installera en frånluftsvärmepump brukar vara att man vill spara pengar. Faktum är att kraven på byggmarknaden när det gäller energiåtgång i nyproducerade hus, innebär att man måste installera en rad energisparande åtgärder.

Du kan spara en hel del energi med en frånluftsvärmepump, men det beror till stor del på vilken frånluftsvärmepump du väljer och husets förutsättningar gällande isolering, ventilation m.m. Vanligen ligger siffran på 25-50 %.

Förutsättningar i Skåne

Förutsättningarna för en frånluftsvärmepump i Skåne är goda. Klimatet är mildare än längre norrut i Sverige, vilket innebär att det finns bättre förutsättningar att frånluftsvärmepumpen räcker till. Allmänt sett gör klimatet i Skåne att förutsättningen för stor besparing är goda med värmepump i Skåne.