Service

En värmepump behöver service med jämna mellanrum, för att spara så mycket energi som möjligt och hålla längre.

Varför service av värmepump?

Det finns undersökningar som visar på att en värmepump kan förlora uppåt 30 % av effekten efter bara något år. Med en service åtgärdas problemet och värmepumpen kan fungera med full effekt igen. Du kanske tycker att värmepumpen inte fungerar så bra som den gjorde i början – då kanske det är dags för service.

Diagram över besparing med och utan service

Diagrammet visar hur mycket du sparar med en ny eller servad värmepump i Skåne per år (baserat på Energimyndighetens testresultat), jämfört med besparingen med en oservad värmepump.

Det som händer är att smuts letar sig in i en luftvärmepump tillsammans med luften och smutsen behöver avlägsnas. Det är svårt att komma åt långt in i värmepumpen och krångligt att göra rent utan att skada värmepumpens viktiga men känsliga lameller.

En servicetekniker kan rengöra värmepumpen på djupet och vet vilka komponenter som är känsliga och hur dessa kan rengöras utan att ta skada. Samtidigt kontrollerar serviceteknikern värmepumpens olika funktioner och säkerställer att allt verkligen funkar som det ska.

Var hittar jag en servicetekniker i Skåne?

Polarpumpen kan hjälpa dig med service av värmepump i Skåne. Vi har kontakt med gott om servicetekniker i Skåne, och kan hjälpa dig med service på din ort, oavsett om du bor i Höör, Lomma, Bromölla eller Båstad.

Annars finns det gott om lokala företag som erbjuder service av värmepumpar i Skåne. Det finns många småföretagare som jobbar just med installation och service, men också många större företag och värmepumpsspecialister.

Många företag som erbjuder service erbjuder så kallade serviceavtal. Det är ett avtal mellan dig och företaget om service med jämna mellanrum. Företaget kontaktar helt enkelt dig, då det är dags för service igen. Många upplever dock att företagen utnyttjar situationen och vill utföra service väl tätt, om man har ett serviceavtal. Ofta är priset för service inte lägre om du har ett speciellt avtal och du kan lugnt kontakta ett företag för service, när du tycker att det är dags.

Vad kostar service av värmepumpar i Skåne?

Service av värmepumpar finns ofta till fast pris, men många småföretag skriver inte ut vad service kostar, utan du måste kontakta dem för aktuella priser. Räkna med att betala  ca 2000 kronor för service av en värmepump i Skåne.

Skötselråd

Det finns också en del du kan och bör göra själv, för att ta hand om din värmepump, så att fungerar som den ska.

Luft-luftvärmepump

Det viktigaste när du har en luft-luftvärmepump är att du rengör filtren med jämna mellanrum, oftast minst varannan vecka, men det står i manualen för varje värmepump. Filtren renar luften från bland annat damm och partiklar och detta fastnar i filtren. Om filtren blir igentäppta blir värmepumpen mindre effektiv.

Utedelen på luftvärmepump

utedel_daikin
Luftvärmepumparna (luft-luft och luft-vatten) har en utedel som hämtar upp energi från luften. Om utedelen blir blockerad med snö får inte värmepumpen tillgång till energi. Se alltså till att luftintagen är fria under vintern. Det är också viktigt att plocka bort löv och rengöra utedelen från smuts. En ren värmepump fungerar bättre.

Under vintern droppar det vatten från utedelen, då utedelen avfrostas. Detta görs för att maskinen skall kunna fungera under vintern i Sverige. Vid avfrostning kommer det ut vatten och det är viktigt att vattnet kan rinna undan ordentligt, annars bildas stora mängder is under värmepumpen, som i värsta fall kan skada din värmepump.