Installation

Installationen av din värmepump ställer höga krav och är helt avgörande för huruvida värmepumpen kommer att fungera optimalt eller inte. Därför är det viktigt att du får en korrekt installation.

Vi kan hjälpa dig med installationen

Polarpumpen har ett brett kontaktnät med installatörer i Skåne. Vi samarbetar bara med de bästa. Beställ din installation via oss, så kan du vara säker på att du får en bra installation.

– Till Polarpumpens installation

Rätt installatör till rätt värmepump

Kyltekniker behövs vid vämepumpsinstallation

Vid många värmepumpsinstallationer krävs en certifierad kyltekniker.

Det är viktigt med rätt installatör. Enligt lag finns det flera moment i en värmepumpsinstallation, som du helt enkelt inte får utföra själv. Beroende på vilken värmepump du ska installera, krävs olika kompetens: kyltekniker, rörmokare, elektriker eller brunnsborrare.

En certifierad kyltekniker eller kylmontör krävs vid installation som inbegriper moment med köldmedium. Detta innebär i princip alla luft-luftvärmepumpar och många luft-vattenvärmepumpar.

En certifierad brunnsborrare krävs vid installation av bergvärme, för själva borrningen.

Behöver du en elektriker för luft-luftinstallation?

Tänk också på att det är vanligt att en kylmontör som installerar din luft-luftvärmepump inte har elbehörighet. Luft-luftvärmepumpar får vanligen ström via en vanlig stickkontakt, men om du vill ha en fast installation eller saknar ett lämpligt uttag, behöver du anlita en elektriker. Det förekommer dock att kyltekniker även har elbehörighet, så det skadar inte att fråga.

Det är vanligen bättre att boka in elektrikern efter att kylteknikern har varit där, då kylteknikern kanske upptäcker att den plats du har tänkt inte är lämplig av någon anledning. Det är lättare att flytta på elen, än på en installerad värmepump. Du kan driva värmepumpen med förlängningssladd i väntan på installatören.

Vad ingår?

håltagning i vägg

Håltagning i vägg kan kosta lite extra vid exempelvis betong eller sten.

Idag är det vanligt att man säljer en standard-installation till värmepumpen. I en standard-installation ingår det som vanligen krävs vid installationen. För en luft-luftvärmepump ingår exempelvis en viss längd på köldmedierör, täckkanaler, konsoler m.m. Vanligtvis ingår håltagning i vanliga väggmaterial, men inte i tyngre material som sten och betong, vilket oftast inkluderar den klassiska skånelängan. Håltagning i sten brukar dock alltid kunna lösas, men man kan få betala lite extra.

Luft-vattenvärmepumpar säljs ibland med standard-installation där visst material ingår, men här är det svårare att beräkna exakt vad det kostar. Därför brukar det rekommenderas att installatören ger en bedömning i samband med ett hembesök. Material och arbete som ska ingå i installationen specificeras sedan.

För frånluftsvärmepumpar är det relativt vanligt att installation ingår i priset. Frånluftsvärmepumpar installeras främst i nya hus, som då anpassats till frånluftsvärme, eller så ersätter man en gammal frånluftsvärmepump med en ny. Av den anledningen brukar det vara förhållandevis enkelt att installera en frånluftsvärmepump, men det kan krävas något extra.

Vid bergvärme kan framför allt djupet på borrhålet variera och exakt vad som krävs i form av arbetsinsats och material varierar därför från plats till plats. Kostnad för att installera bergvärme brukar specificeras i en offert.

Se till att läsa på ordentligt vad som gäller för den installation du beställer, så du slipper otrevliga överraskningar.

Måste jag ansöka om tillstånd?

För olika typer av markvärme; bergvärme, ytjordvärme, sjövärme och grundvattenvärme krävs det att man ansöker om tillstånd. Det kan även vara aktuellt även för olika sorters luftvärmepumpar; luft-luft, luft-vatten och frånluftsvärmepump, även om detta är mer ovanligt. Om luftvärmepumpar kräver anmälan eller tillstånd gäller det främst i områden med detaljplan eller särskilda miljöområden. Se till att undersöka vad som gäller i just din kommun!

Vad kostar installationen?

Priset på installation varierar främst med vilken sorts värmepump du köper, men priserna kan också variera något beroende på förutsättningarna i ditt hus. Priserna nedan är uppskattningar och gäller innan rotavdraget.

  • Luft-luftvärmepump ca 6 000 kronor
  • Luft-vattenvärmepump ca 25 000 kronor
  • Frånluftsvärmepump ca 10 000 kronor
  • Bergvärmepump ca 40 000 kronor

Utnyttja rotavdraget!

Med hjälp av rotavdraget kan du få ner priset på installationen. Rotavdraget gäller endast arbetskostnader, inte material vid installationen.

För att utnyttja rotavdraget måste bl.a. följande uppfyllas:

  • Du måste fyllt 18 år.
  • Du måste stå som ägare till fastigheten där rotavdraget ska nyttjas.
  • Du måste ha betalt in tillräckligt mycket skatt.
  • Du får maximalt göra avdrag på 50 000 kronor varje år för rot och rut sammanlagt.
  • Huset måste vara minst 5 år gammalt.