Värmepump i Lund

Om du bor i den anrika studentstaden Lund och överväger att investera i en värmepump, då har du hittat alldeles rätt. Här hittar du all information du behöver inför investeringen till ditt hem i Lund med omnejd.

Köpa värmepump i Lund

Om du bor Lund och funderar på att investera i en värmepump, rekommenderar vi dig vår e-butik Polarpumpen. Vi säljer värmepumpar till nästan alla orter i Sverige och Lund är inget undantag. Vi har lokala installatörer på plats som bor och arbetar i Lund. De kan hjälpa dig med din installation av din värmepump och senare även service då de. precis som du bor i Skåne.

Passar det med värmepump i Lund?

I Lund, och i hela Skånde faktiskt, är det mest optimala att man väljer en luftluft-värmepump. Då Skåne ligger såpass långt söder i Sverige kan en luftvärmepump optimera sin kapacitet i klimatet eftersom temperaturen i Lund inte är så låg under de kallaste dagarna, som i många andra delar av Sverige.  Detta då en luftvärmepump passar perfekt då de är som mest effektiva när utetemperaturen inte sjunker för lågt. Detta i sin tur ger din värmepump hög besparingspotential, något du kan se på Energimyndighetens tester från Malmö.

Läs mer om möjlig besparing med luft/luftvärmepump i Lund
Läs mer om möjlig besparing med luft/vattenvärmepump i Lund

Bergvärme i Lund

Att luftvärmepumpar är optimala i Skåne och Lund är bra då berggrunden i Lund och de flesta delar av Skåne består av bergarter som inte passar väl med bergvärme. Man måste nämligen borra betydligt djupare, för att kunna få samma effekt – vilket är dyrare och innebär mer jobb.

Läs mer om bergvärme i Lund och andra delar av Skåne

Vattenkvalitet i Lund

Med ett vattenburet uppvärmningssystem är det viktigt med rätt korrosionsskydd i varmvattentanken. Detta då mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp och hårt vatten kan utfällningar i ledningar och kärl.

Man brukar dela upp vatten i olika hårdhetstyper; hårt (över 10 °dH), medelhårt (6-10 °dH) och mjukt (upp till 5 °dH). Vattnet i Lund är mjukt med en hårdhet på 5 dH. Lund får vatten från Sydvatten, men har ett hårdare vatten än övriga kommuner som får vatten därifrån. Centrala Lund får mjukt Bolmenvatten från Ringsjöverket med hårdhetsgraden 3,6.
Vilket pH-värde och kloridhalten spelar också roll. Prata med din återförsäljare när du ska investera i en varmvattenberedare för att få bäst information.

Tillstånd för värmepump i Lund

I Lund måste du ansöka om tillstånd om du ska installera en värmepump som hämtar värme från berg, jord-, grund- och ytvatten. Detta för att det kan påverka grundvattnet och miljönämnden vill därför ha en anmälan för att kunna godkänna eller ej.

Här kan du läsa mer om hur du anmäler din värmepump till miljönämnden i Lund